Zpět

Kalendář degustací zima/jaro 2018

Nový plán degustací na následující období zima/jaro 2018, degustace tradičně začínají ve čtvrtek od 18:30 hodin.

 

ÚNOR

15. 2. Vinařství ARTE VINI

Vinařství Arte Vini bylo založeno vinařem Reném Vrátilem v roce 2008 s jediným cílem výroby, a to vyrábět kvalitní moravská vína z hroznů nakupovaných od prvotřídních pěstitelů vinné révy na Znojemsku. Arte Vini se soutředí na tradiční moravské odrůdy, jako je Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Zweigeltrebe a Frankovka. Ovšem v portfoliu vinařství najdeme i odrůdy jako je Chardonnay nebo Pálave, ve které vidí vinař velký potenciál. Vína jsou vyráběna dle tradic moravských vinařů, moderními technologiemi. Většina vín je zpracovávána a vyráběna v historickém klenutém pískovcovém sklepě ve vinařské obci Nový Šaldorf

22. 2. Vinařství Josefa Kořínka

Stáří vinohradu je od 11 do 24 let, což dává vínům jedinečný charakter. Vinice jsou součástí Národního parku Podyjí a jsou obhospodařovány dle zásad integrované produkce, což zaručuje šetrnost k přírodě včetně redukce hroznů. Sběr hroznů probíhá pouze ručně, kdy je zajištěna selekce kvalitních hroznů.

 

BŘEZEN

8. 3. Vinařství Ampelos

Je nejstarším šlechtitelským pracovištěm v České republice a jedním z nejstarších na světě. Společnost má i vlastní sklepní hospodářství, kde ověřuje výsledky šlechtitelské činnosti a produkuje v něm vysoce jakostní odrůdová vína, která byla mnohokrát oceněna na mezinárodních výstavách a soutěžích.

22. 3. Vinařství Domäne Wachau

Jak už název napovídá, Domäne Wachau je historicky velmi spjatý s regionem Wachau. Téměř 440 hektarů vinic je spravováno členy družstva. Zdejší vinice se nacházejí na strmých terasách, podepřené jsou z velké části starými kamennými zdmi. Hrozny pocházejí výhradně z vlastních vinic. Nejdůležitější odrůdou je pro tohoto výrobce Veltlínské zelené, které zabírá 55% plochy všech vinic. Tato odrůda získala mezinárodní uznání jako jedna z nejdůležitějších světových bílých odrůd. Důležitou odrůdou je také Riesling. Žádný jiný vinařský region v Rakousku se nemůže pochlubit vyšším podílem Ryzlinku rýnského na celkové rozloze vinic. Zde tvoří téměř 18%.

 

DUBEN

12. 4. Vinařství  VINO HORT

Jedno z nemnoha tuzemských vinařství, které se otevřeně hlásí k tomu, že nemá ani hektar vlastních vinic; hrozny však kupuje od špičkových vinohradníků, vinice osobně kontroluje a určuje nezbytné kroky pro vysokou kvalitu hroznů. Důraz je kladen zejména na odrůdu, polohu, výběr zdravé suroviny s vyšším obsahem cukru a nízkou výnosnost keře. Největších úspěchů vinařství dosahuje v technologii růžových vín. Pískovcové vinné sklepy leží v Dobšicích u Znojma; v katastru této obce také leží vinice U hájku, kde se pěstují odrůdy pro výrobu vín značky VOC Znojmo.

19. 4. Znovín Znojmo

Vinařství se sídlem v Šatově patří mezi střední producenty vína, což mu dovoluje se soustředit především na kvalitu a na trh uvádět vedle tradičních odrůdových vín i zajímavá vína nová. Vedle Šatova vinařství najdete i v Příměticích s unikátním jezuitským sklepem a v Jaroslavicích. Raritou je tamní archivní sklep, kde jsou již od roku 1945 uložena nejstarší vína v České republice. Ve vlastnictví vinařství je i jedna z nejlepších viničních tratí v České republice, vinice Šobes, v Národním parku Podyjí.

 

KVĚTEN

17. 5. Vinařství BESTHEIM

Vinařství Bestheim bylo založena v roce 1765 a jeho sídlo je situováno přímo v srdci vinic Alsaska, několik kilometrů od města Colmar. Své víno zpracovává ve dvou produkčních centrech: první je v Bennwihr, které se specializuje na tichá vína (neperlivá) a druhý ve Westhalten, kde se produkují šumivá vína (Crémantsd´Alsace).
Bestheim je v současné době jedním z největším producentem alsaských vín, s velmi pevnou pozicí i na zahraničních trzích.Společnost je velmi silně orientována na ochranu životního prostředí, což je vidět nejen na vinicích, ale také při samotné produkci vína.

31. 5. Vinařství Piálek a Jäger

Původem tohoto vinařství jsou dvě rodiny zajímající se o výrobu vína s tradicí od 50 let minulého století. Dnes jsou tyto rodiny spojeny vinařstvím dvou Kamarádu Kamila Piálka a Jardy Jägra. Vinařství hospodaří na vlastním vinohradu na Kraví hoře. Další hrozny nakupuje od pečlivě vybíraných znojemských vinohradníků. Celková produkce vinařství je zhruba 40 000 lahví ročně. Filosofií je vyrábět, co nejlepší moravská odrůdová vína v malých šaržích. Vína jsou vyráběna za použití nejmodernějších technologií, ale spojují se zde i zkušenosti a klasické postupy získané od předků. Největším úspěchem dvou kamarádů je ocenění bronzovou medailí na velké mezinárodní výstavě Decanter 2012 v Londýně.

 

ČERVEN

11. 1. Rhona

Připravili jsme pro Vás degustaci jedné z nejznámějších oblastí vína z Francie, na kterou se dlouhodobě specializuje náš dodavatel, který už sedmým rokem nabízí vína právě z jihu země, z oblasti kolem řeky Rhôny. Jih Francie nabízí skoro 90 % vín červených, nicméně na degustaci jsme nabídku rozšířili i o několik vín bílých, jejichž francouzské pojetí je velmi odlišné od nám známých českých a moravských bílých vín. Ukážeme si hlavní oblasti Rhôny, tedy základní Côte du Rhône, vyšší Côte du Rhône Villages a pak tři slavné Crus, zemité a autentické Vacqueyras, elegantní Gigondas a vrcholné Châteauneuf du Pape. Užívání jména Châteauneuf je dokonce vázané souhlasem tamních vinařů.

25. 1. Vinařství Špalek

Rodinné vinařství, které od roku 1970 vede František Špalek s rodinou, je vinařství které klade důraz na kvalitu pěstování révy. V moderním avšak historicky pojatém sklepě v Novém Šaldorfu, jako vůbec první vinařství na Znojemsku zavedlo gravitační zpracování hroznů. Vinohrady se rozléhají na trati Kraví hora v Sedlešovicích, kde se bedlivě dohlíží na pěstování révy, která se pak dále zpracovává na tradiční vína, ale také na vína speciální jako jsou vína ledová, vína typu barrique, vína sur-lie či na vína fortifikovaná, kdy právě vína fortifikovaná jsou již od roku 1995 vydávána na trh pod názvem Šaler a jsou stálicí mezi fortifikovanými víny na českém trhu.

ČERVENEC

19. 7. AMPELOS

V podstatě první letní degustace pořádaná v našem vinném baru. Pro tuto premierovou letní degustaci jsme oslovili výjimečnou společnost Ampelos, která se
zabývá výrobou vína a je zároveň nejstarším šlechtitelským pracovištěm v České republice
a jedním z nejstarších na světě. Ve vlastním sklepním hospodářství ověřuje výsledky šlechtitelské činnosti a produkuje v něm vysoce jakostní odrůdová vína, která byla mnohokrát oceněna na mezinárodních výstavách a soutěžích.